Sikeres Magyar Bútorgyártók Kiállítása

A II. Sikeres Magyar Bútorgyártók Kiállítása


Május 31. és június 3. között zajlott le a Magyar Bútoripari Innovációs Központ által szervezett II. Sikeres Magyar Bútorgyártók Kiállítása.

A kiállítás kiváló alkalmat teremtett arra, hogy több tucat magyar bútorgyártó egyidejûleg mutathassa be több száz sikeres termékét a szakmai érdeklõdõknek és a nagyközönségnek, bizonyítva a magyar bútorok piacképességét.


A kiállításhoz kapcsolódó ágazati konferencián számos, a bútorágazatot érintõ témakör szóba került.

A II. Sikeres Magyar Bútorgyártók Kiállításának konferencianapja

"Magyarországi bútorgyártás jelenlegi helyzete és lehetõségei
a hazai és külföldi piacokon"

Idõpont: 2007. május 31. 10:00-15:00

Helyszín: 1237 Budapest, Nagykõrösi út 349.
M5 Market épülete, konferenciaterem

Május 31.

Az elõadások 10 órakor kezdõdtek, Pólya Miklósnak a Magyar Bútoripari Innovációs Központ elnökének rövid megnyitóját követõen.

Az elsõ elõadást Dr. Herczog László a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára tartotta a fogyasztóvédelemrõl. Az elõadás során szó esett a fogyasztóvédelmi politikáról, a fogyasztóvédelem jogi szabályozásának változásairól és módosítási tervezeteirõl, külön kiemelve a civil szervezetek szerepének növekedését. Bemutatásra kerültek az alternatív fogyasztóvédelmi eljárások, a békéltetõ testületek alkalmazási lehetõségei, elõnyei és az ezekkel kapcsolatos elképzelések.

A fogyasztóvédelem kiegészítõ lehetõségei kapcsán szóba került a „fogyasztóbarát termék”, „fogyasztóbarát szolgáltatás” embléma bevezetése. Az elõadó röviden ismertette a Munka Törvénykönyvének fõbb változásait és az ezzel kapcsolatos tervezeteket. Tájékoztatta a hallgatóságot az ágazati párbeszéd bizottságok felépítésérõl és munkájáról, valamint az ágazati párbeszéd fórumok kiterjesztésérõl is az ágazati sajátosságok megjelenítésének érdekében.


A következõ elõadó Dr. Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Fõfelügyelõség elnöke volt. Elõadásának témája a hatóság munkáját szabályozó jogszabályok változásai voltak, elsõsorban a szankciók járulékos hatásainak - a közbeszerzésbõl és az állami és közösségi támogatásokból való kizárás - vonatkozásában. Fontos változásként említette a munkaügyi hatóság feladatkörének foglalkozás-egészségügyi irányú bõvülését. Szó esett a hatósági ellenõrzések szigorodásáról és a hatóság feladatkörének bõvülésérõl, valamint a munkavállalók bejelentésének egyszerûsödésérõl, az egyablakos, kizárólag az APEH felé való bejelentési kötelezettségrõl is.

A szervezeti változások kapcsán ismertette az új, regionális rendszerben való mûködést, amelytõl a hatóság egységes, rugalmas és gyors mûködését várják.

A szemléletváltás kapcsán az elõadó hangsúlyozta a dinamikus, folyamatelemzési szemlélet fontosságát az adott pillanat ellenõrzésének szemlélete helyett, valamint a partnerség keresését, és az ezzel kapcsolatos terveket, uniós tendenciákat is.


Varga Gyula a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetõ fõtanácsosa ismertette a jelenlegi támogatási tendenciákat, valamint a 2007-2013 között várható további pályázati kiírásokat. Az elõadó részletes tájékoztatást nyújtott a jelenleg elérhetõ vissza-nemtérítendõ támogatásokról, a fejlesztési célokról, a támogatási intenzitásokról, valamint az igénybe vehetõ források regionális sajátosságairól.


Cselényi József a Magyar Bútor és Faipari Szövetség társelnöke a bútorágazatban tapasztalható tendenciákat, változásokat elemezte statisztikai adatok segítségével. Szó esett az ágazatban tapasztalható szerkezetváltásról, a kis- és középvállalkozások szerepének erõsödésérõl, a hazai és a külpiacokon való jelenlét lehetõségeirõl, az ehhez kapcsolódó piaci elvárásokról. Az ágazatban tapasztalható konjunkturális ingadozások, a belföldi és globális tendenciák ismertetését követõen röviden ismertette a szövetség munkáját.


A rövid ebédet követõen Tóth János szakmai titkár Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség részérõl bemutatta a FAGOSZ szervezetét, tevékenységét. Az elõadó külön kiemelte a szakmai szövetség munkaadói érdekképviseleti szerepét, a jogalkotási folyamatban betöltött véleményezési és lobbi tevékenységét, valamint nemzetközi kapcsolatrendszerét is.


Lakatosné Gyõri Katalin a Textilipari Mûszaki és Tudományos Egyesület ügyvezetõ fõtitkárhelyettese vázolta a hazai textilágazat jelenlegi helyzetét, a kitörési lehetõségeket, a textilgyártók termékeit, az új korszerû, high-tech textilek alkalmazási lehetõségeit, kiemelve a bútorágazati felhasználási lehetõségeket. Az elõadó felsorolta azokat a jelentõsebb hazai textilgyártókat is, akik a bútorágazat számára potenciális együttmûködõ partnerek lehetnek.

Kárpáti Sándor, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. Beszállítói és Tanácsadó Központ vezetõjének elõadásával folytatódott a konferencia. Az elõadás révén a hallgatóság tagjai megismerkedhettek az ITD történetével, szervezetével, valamint azokkal a szolgáltatásokkal, amelyeket a szervezet a vállalkozások részére nyújtani tud. Az elõadó ismertette, hogy külpiacokon való megjelenés esetén milyen segítséget tud az exporthoz, külföldi kiállításokon való megjelenéshez az ITD Hungary nyújtani.

Szó esett az üzletember találkozókról, beszállítói partnerekrõl, külföldi közbeszerzési tenderekhez való segítségnyújtásról is.


Pólya Miklós a Magyar Bútoripari Innovációs Központ Zrt. elnöke bemutatta az Innovációs Központ bútorágazatban betöltött szerepét, kiemelve, hogy az állami struktúrák bútorágazatra gyakorolt kedvezõ hatásai nem érvényesülnek igazán, és nem ott fejtik ki hatásukat, ahol valóban hatékony eredményt válthatnak ki. Aggasztó az a folyamat, mely szerint a multinacionális cégek intenzív piaci térhódítása révén létrejövõ magyarországi bútorértékesítõ hálózatokból egyre inkább kiszorulnak a magyar gyártású bútorok.
Fenti kedvezõtlen hatások csak egy jól kialakított, hatékony szervezeten keresztül megvalósított együttmûködés révén védhetõk ki. Hangsúlyozta, hogy ebben a folyamatban a magyar bútorágazati szereplõk alapvetõen csak magukra számíthatnak, ennek megfelelõen az õ összefogásuk az egyetlen hatékony lehetõség az ágazat megõrzésére. Ennek az összefogásnak kíván lehetõséget biztosítani a Magyar Bútoripari Innovációs Központ.

Ezen elõadással lezárult az II. Sikeres Magyar Bútorgyártók Kiállításának konferencianapja.

2007. június 4.